In 2011 kreeg ik (P. Strijbos (Gravendienst Strijbos) het verzoek om de stoffelijke resten van Deken Louis Tijssen op te graven op de Algemene begraafplaats De Kollenberg, gelegen aan de Lahrstraat te Sittard. Reden van de opgraving van Deken Tijssen in oktober 2011 was de vaststelling dat de stoffelijke resten in het graf daadwerkelijk van de kandidaat -zalige zijn. Bedoeling van de herbegrafenis in de kerk is dat gelovigen in de kerk meer gelegenheid hebben om bij zijn graf te bidden dan het geval was op de begraafplaats. Het nieuwe graf van de Dienaar Gods bevindt zich onder de toren van de Sint Petruskerk.
Donderdag 27 oktober 2011 is op de algemene begraafplaats het praalgraf van wijlen deken Louis Tijssen geopend en zijn diens stoffelijke resten opgegraven. Deze werden op zondag 11 december 2011 bijgezet in een nieuw graf in de Sint Petruskerk. De herbegrafenis maakt onderdeel uit van het proces om tot een zaligverklaring van deken Louis Tijssen te komen.
P. Strijbos, van Gravendienst Strijbos voerde de exhumatie op deskundige manier uit
De exhumatie (= opgraving) heeft in beslotenheid plaatsgevonden. Volgens protocol waren daarbij de Roermondse bisschop Frans Wiertz, de Sittardse burgemeester Sjraar Cox, pastoor-deken Wilbert van Rens, enkele getuigen, artsen en familieleden van wijlen deken Louis Tijsen aanwezig. Reden van de opgraving is de vaststelling dat de stoffelijke resten in het graf daadwerkelijk van de kandidaat-zalige zijn.
De serene plechtigheid werd ingeleid met een gebed. Het opgraven bleek eenvoudiger dan gedacht, omdat de stoffelijke resten van deken Louis Tijssen in een niet bekende grafkelder lagen en dus niet uitgegraven hoefden te worden. In het graf lag het geraamte van Tijssen met daarnaast de zes hengsels van de oorspronkelijke kist en erop een groot kruis dat aanvankelijk op de kist lag. Tussen zijn vingerkootjes lagen kraaltjes van de rozenkrans die hij in zijn handen had. Twee artsen hebben de resten naar boven gehaald. Hiervan is proces-verbaal opgesteld. Aansluitend zijn de relikwieën overgebracht naar het Carmelitessenklooster in Sittard.
Onder het toeziend oog van artsen werden de overblijfselen al voorlopig geduid.
In het klooster van de Zusters Carmelietessen werden de resten van deken Tijssen op de dag van de herbegrafenis (zondag 11 december 2011) zorgvuldig ingepakt en verzegeld. Ook in het voormalige graf van de deken op de begraafplaats is een relikwie bijgezet, namelijk een stuk rib. Zo kan ook die plek, die vaak voor gebed bezocht werd, als devotieplek in ere worden gehouden.
Erewacht bij de reliekschijn | De geestelijkheid gaat voor in de processie |
In processie vanaf de begraafplaats naar de Sint Petruskerk |
In de Sint Petruskerk in de torenportaal is een nis ingericht waarin de reliekenschrijn is geplaatst met zijn relieken laatste rustplaats van de ‘heilige van Sittard’. |
Blad de Sleutel van het Bisdom