Waarom kiezen voor een crematie?
- Een crematie is gemiddeld goedkoper dan een begrafenis.
- Na een crematie betaalt u geen grafkosten, tenzij de urn wordt begraven.
- U kunt zelf een as bestemming kiezen: bewaren of verstrooien.
- Cremeren is een hygiënisch proces.
Steeds meer mensen kiezen voor een crematie. Een overledene mag niet eerder dan 36 uur na overlijden gecremeerd worden en niet later dan zes werkdagen na overlijden. Het weekend en feestdagen zijn geen werkdagen. Dit geeft de nabestaanden tijd om de uitvaart te regelen. Eerder of later cremeren is in uitzonderlijke gevallen mogelijk, maar alleen met toestemming van de burgemeester. Voor een vervroegde crematie is bovendien toestemming van de officier van justitie nodig.
Het crematieproces
Na de afscheidsplechtigheid wordt de overledene naar de ovenruimte gebracht. Het komt regelmatig voor dat de familie (maximaal twee personen) de overledene begeleiden en aanwezig willen zijn bij het invoeren in de crematieoven, maar dat hoeft niet. Soms willen nabestaande voorwerpen achterlaten in de kist, zoals bloemen, tekeningen of knuffels. Elk crematorium hanteert hiervoor zijn eigen regels. Meestal is het gewoon toegestaan.
Op de kist wordt een vuurvast crematiesteentje met een uniek nummer geplaatst, zodat er geen misverstanden kunnen ontstaan over de identificatie en de benodigde documenten worden gecontroleerd. De kist met de overledene wordt vervolgens op een speciale wagen de oven ingevoerd bij een temperatuur van 800 graden. Na de crematie worden alle niet-verbrande overblijfselen, zoals chirurgisch metaal en het crematiesteentje uit de as gehaald.
As bestemming
Na de crematie wordt de as van de overledene een maand bewaart in het crematorium. Dit is wettelijk zo bepaald. Daarna beslissen nabestaanden wat met de as gebeurt. Of misschien heeft de overledene zelf aangegeven wat hij of zij graag wilde. Soms weten nabestaanden nog geen bestemming voor de as. Dan is het mogelijk deze tijdelijk bij te zetten in een bewaarruimte bij het crematorium.
Tegenwoordig zijn er ook andere bestemmingen voor de asresten. De as kan bijvoorbeeld verwerkt worden in één of meerdere sieraden, zodat nabestaanden de overledene altijd bij zich dragen.
Crematorium Stuifduin Lommel België
Wilt u meteen na de crematie de as mee nemen, dan moet de crematie in een crematorium in België plaatsvinden. Voor de omgeving Weert is crematorium Stuifduin in Lommel het meest dichtbij. De crematie duurt ongeveer twee uur, waarna de asurn kan worden meegenomen. Daarna bepalen de nabestaanden de bestemming van de as.
Elk afscheid is de geboorte van een herinnering!